Project Aanpak endotoxinen bij de bron – ‘een schone start’ van start

Als vervolg op de Branche Innovatie Agenda “Reductie blootstelling aan stof en endotoxinen in agro-foodsectoren” gaan de aardappelhandel (NAO), uienhandel (Frugi Venta) en de zaaizadensector (Plantum) samenwerken in een project met TNO.

Het is bekend dat tijdens het verwerkingsproces van agrarische producten werknemers blootgesteld kunnen worden aan hoge concentraties endotoxinen, wat kan leiden tot gezondheidsklachten. Eerder genomen maatregelen vormen hiervoor geen afdoende oplossing voor.

Het project richt zich op het verkrijgen van inzicht in waar in of op het product zich de endotoxinen bevinden, om zo de bron van de endotoxinenblootstelling in kaart te brengen. In combinatie met kennis over het verwijderen, inkapselen of onschadelijk maken van de endotoxinen vóórdat het product verder het verwerkingsproces in gaat, zal dit leiden tot een selectie van meest veelbelovende technieken voor een structurele en kosteneffectieve oplossing van de endotoxinenproblematiek zonder dat de kwaliteit van het product in het geding komt.

Nader informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Suzanne Spaan ([email protected], 088 86 61821) of Jeroen Terwoert ([email protected], 088 86 62608).

Terug naar het overzicht